Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Συμμετοχή στο Μαθητικό Συνέδριο

       Τη Δευτέρα 22-04-2013 οι μαθητές των Περιβαλλοντικών Ομάδων του 17ου ΓΕΛ Αθηνών με υπεύθυνους καθηγητές τον κ. Δημήτριο Ζωίδη και τις κ. Αικατερίνη Ρήγα, Έλενα Σωτηροπούλου και Μαρία Ζαφειρίου, συμμετείχαν,με παρουσίαση της δράσης τους ,στο Μαθητικό Συνέδριο  "Ανθρωπογενές Περιβάλλον και Αειφόρος Διαχείριση" , που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Παλαιού Πανεπιστημίου Αθηνών στηνοδό Θόλου 5   κάτω από την Ακρόπολη στην Πλάκα.
        Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε ξενάγηση των μαθητών των ομάδων μας στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

http://secure.smilebox.com/ecom/openTheBox?sendevent=4d7a597a4d6a6b354f446b3d0d0a&blogview=true&campaign=blog_playback_link&partner=commissionjunction

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

H Εμφάνιση της αιθαλομίχλης στον αττικό ουρανό.

          Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης με την τιμή του πετρελαίου στα ύψη τα Ελληνικά νοικοκυριά αναγκάστηκαν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε θέρμανση με τη χρήση τζακιών. Δυστυχώς υπήρξε καύση ακτάλληλων στερεών καυσίμων, τόσο στα τζάκια όσο και σε παντός είδους σόμπες. Οι άνθρωποι, ιδιαίτερα οι οικονομικά ασθενέστεροι, χρησιμοποίησαν συνθετικά προϊόντα ξυλείας, παλιά έπιπλα, πόρτες, ντουλάπες, παντζούρια και γενικά ό,τι έβρισκε ο καθένας ακόμα και στα σκουπίδια. 
 Τι γινόταν μετά την καύση όλων αυτών; 
             Απελευθέρωση επικίνδυνων τοξικών ουσιών στην ατμόσφαιρα. Η μαζική καύση ξύλου εκτοξεύει τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων μικροσωματιδίων. Τα σωματίδια που παράγονται από την καύση των "ξύλων" με βάση τη χημική τους σύσταση είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Ένα πυκνό νέφος, μια πυκνή ομίχλη σκέπασε τον αττικό ουρανό στη διάρκεια του φετεινού χειμώνα.  
          Καταλήγουμε στη  θλιβερή διαπίστωση ότι ο άνθρωπος προκειμένου να ζεσταθεί δε σκέφτεται ούτε την υγεία του, ούτε το περιβάλλον.





Πελλετολόγιο: Καύση βιομάζας και αιθαλομίχλη

Πελλετολόγιο: Καύση βιομάζας και αιθαλομίχλη: Πολύ φασαρία τελευταία γίνεται με την Αθήνα να πρωταγωνιστεί πνιγμένη σε φωτογραφίες από την αιθαλομίχλη που παράγεται από την καύση ξύλο...

Τηλεθέρμανση κατοικημένων περοχών

Τα συσσωματώματα βιομάζας είναι ένα καύσιμο αποτελούμενο από ξύλο,


Συσσωματώματα Βιομάζας απαλλαγμένο από κάθε υγρασία, συμπιεσμένο σε μικρούς κυλίνδρους χωρίς καμιά προστιθέμενη συγκολλητική ουσία. Κατασκευάζονται από τα βιολογικά παραπροϊόντα της γεωργίας, της δασοπονίας και της βιομηχανίας ξύλου και είναι ένα οικονομικά αποδοτικό μέσο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τα συσσωματώματα διαμορφώνουν έναν σημαντικό φυσικό πόρο που συμβάλλει στο μελλοντικό ανεξάρτητο ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.
 Πώς χρησιμοποιούνται για θέρμανση; 
Λόγω της κυλινδρικής φόρμας, της στιλπνής επιφάνειας και του μικρού μεγέθους, τα συσσωματώματα συμπεριφέρονται όπως ένα υγρό, διευκολύνοντας την μεταφορά τους και την αυτόματη τροφοδοσία του λέβητα ή της σόμπας-θερμάστρας συσσωματωμάτων. Η τροφοδοσία της εγκατάστασης μπορεί να γίνει είτε με συσκευασίες σάκων 15 kg είτε με μεγάλες συσκευασίες 500-1.000 ατόμων. Η υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και η ευκολία της χρήσης καθιστούν αυτό το φυτικό και περιβαλλοντικά ασφαλές καύσιμο κατάλληλο , ενδεικνυόμενο για χρήση σε κάθε μεγέθους αυτόματα συστήματα θέρμανσης.

Μέρη του συστήματος

Μια εγκατάσταση συστήματος καύσης συσσωματωμάτων για κεντρική θέρμανση, αποτελείται από τα παρακάτω μέρη:
  1. Λέβητας και καυστήρας
  2. Αποθήκη καύσιμης ύλης
  3. Σύστημα τροφοδοσίας
  4. Κεντρικό ρυθμιστικό μηχανισμό
  5. Σύστημα παραγωγής ζεστού νερού θέρμανσης
Τηλεθέρμανση
Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, τα συσσωματώματα χρησιμοποιούνται ευρέως εδώ και πολλά χρόνια, αντικαθιστώντας το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα στο περιβάλλον και στην οικονομία τους. Κεντρικές εγκαταστάσεις συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης, ή μόνο κεντρικής θέρμανσης με δίκτυα τηλεθέρμανσης οικισμών, είναι εφαρμογές που πολύ σύντομα θα φτάσουν και στην χώρα μας.

Πηγή βικιπέδια 

Αμύνταιο: Τηλεθέρμανση από βιομάζα και βιοαέριο

Αναρτήθηκε: 29.01.2013
-_1_~1Την επέκταση του δικτύου τηλεθέρμανσης σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα  με παραγωγή ενέργειας από βιομάζα και βιοαέριο δρομολογεί ο Δήμος Αμυνταίου, εξασφαλίζοντας ενεργειακή επάρκεια  για 4.000 επιπλέον νοικοκυριά.
Το νέο δίκτυο θα χρηματοδοτηθεί κατά 80% από το ΕΣΠΑ και κατά 20% από ίδιους πόρους του δήμου και αναμένεται να καλύψει πλέον τις ανάγκες θέρμανσης όλου του δήμου για θέρμανση, καθώς ήδη 1500 νοικοκυριά σε  Αμύνταιο, Φιλώτα και  Λεβαία καλύπτονται από το δίκτυο τηλεθέρμανσης της ΔΕΗ, η οποία εκτός νομού Φλώρινας τροφοδοτεί την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα.
Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Αμυνταίου Ιωακείμ Ιωσηφίδη στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο δήμος φιλοδοξεί να είναι ο πρώτος που θα έχει τηλεθέρμανση σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Άμεσα ξεκινούν οι μελέτες, ενώ το έργο προωθείται για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Για την παραγωγή ενέργειας θα χρησιμοποιηθεί βιομάζα από τα υπολείμματα αγροτικής παραγωγής και βιοαέριο από κτηνοτροφικές μονάδες, πρόκειται δηλαδή για πρώτες ύλες που υπάρχουν σε μεγάλη επάρκεια στην περιοχή και που μέχρι σήμερα μένουν ανεκμετάλλευτες. Για την υλοποίηση του έργου θα γίνει διεθνής διαγωνισμός.
Στις 22 και 23 Φεβρουαρίου ο δήμος πραγματοποιεί διημερίδα για το θέμα στο Αμύνταιο και με τη συμμετοχή δημάρχων πόλεων που έχουν εφαρμόσει αντίστοιχα συστήματα παραγωγής ενέργειας και λειτουργίας αντίστοιχου δικτύου τηλεθέρμανσης.

Ετικέτες:  

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα από την Ενεργειακή Αξιοποίηση της Βιομάζας.

Υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα τα οποία προκύπτουν από τη χρήση Βιομάζας.
 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
  1. Η καύση της βιομάζας έχει μηδενικό ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα (CO2) δεν συνεισφέρει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου - επειδή οι ποσότητες του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που απελευθερώνονται κατά την καύση της βιομάζας δεσμεύονται πάλι από τα φυτά για τη δημιουργία της βιομάζας.
  2. Η μηδαμινή ύπαρξη του θείου στη βιομάζα συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του θείου (SO2) που είναι υπεύθυνο για την όξινη βροχή.
  3. Εφόσον η βιομάζα είναι εγχώρια πηγή ενέργειας, η αξιοποίησή της σε ενέργεια συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα και βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, στην εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και στην εξοικονόμηση του συναλλάγματος.
  4. Η ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας σε μια περιοχή, αυξάνει την απασχόληση στις αγροτικές περιοχές με τη χρήση εναλλακτικών καλλιεργειών (διάφορα είδη ελαιοκράμβης, σόργο, καλάμι, κενάφ) τη δημιουργία εναλλακτικών αγορών για τις παραδοσιακές καλλιέργειες (ηλίανθος κ.ά.), και τη συγκράτηση του πληθυσμού στις εστίες τους, συμβάλλοντας έτσι στη κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Μελέτες έχουν δείξει ότι η παραγωγή υγρών βιοκαυσίμων έχει θετικά αποτελέσματα στον τομέα της απασχόλησης τόσο στον αγροτικό όσο και στο βιομηχανικό χώρο.
  5. Είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
  1. Ο αυξημένος όγκος και η μεγάλη περιεκτικότητα σε υγρασία, σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα δυσχεραίνουν την ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας.
  2. Η μεγάλη διασπορά και η εποχιακή παραγωγή της βιομάζας δυσκολεύουν την συνεχή τροφοδοσία με πρώτη ύλη των μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης της βιομάζας.
  3. Βάσει των παραπάνω παρουσιάζονται δυσκολίες κατά τη συλλογή, μεταφορά, και αποθήκευση της βιομάζας που αυξάνουν το κόστος της ενεργειακής αξιοποίησης.
  4. Οι σύγχρονες και βελτιωμένες τεχνολογίες μετατροπής της βιομάζας απαιτούν υψηλό κόστος εξοπλισμού, συγκρινόμενες με αυτό των συμβατικών καυσίμων.
Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα pellets βιομάζας καθόσον λειτουργούν 5 εργοστάσια παραγωγής πελλετών, ενώ εντός του 2010 αρχίσε παραγωγή και ένα έκτο στο Νευροκόπι που είναι και το μεγαλύτερο στη χώρα.[2]

 

Σχετική βιβλιογραφία

  • Κοδοσάκης Ε. Δημήτρης, Διαχείριση φυσικών πόρων και ενέργεια, σελ. 233-240, εκδ. Α.Σταμούλη, Αθήνα, 1994
  • Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), http://www.cres.gr
  •  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B9%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B6%CE%B1

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Τη Δευτέρα 22 Απριλίου η Περιβαλλοντική μας ομάδα θα συμμετέχει στο Μαθητικό Συνέδριο "Ανθρωπογενές Περιβάλλον και αειφόρος διαχείρηση" που θα πραγματοποιηθεί στην Πλάκα στο Παλιό Πανεπιστήμιο.
Τα παιδιά δημιουργούν τα πόστερ που θα αναρτήσουν στο Συνέδριο.



Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΒΙΟΜΑΖΑ ΚΑΙ 17 ΓΕΛ


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ












Υπολείμματα Ξυλείας

Βιομάζα μπορούμε να έχουμε από τις ακόλουθες πηγές
Υλοτόμηση Δασών




ΚΛΑΔΕΜΑ ΔΕΝΤΡΩΝ





ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΞΥΛΕΙΑΣ ( κοπή, αποφλοίωση, πριονίδια)
πριονίδι

 
 
 

Επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Αργυρούπολη

values for life.... to value life....

we visited the environmental studies centre in Argyroupoli, Athens. Our students studied environmental issues with professionals in the field.

2013.2.20  
 

Βιοενέργεια- Ανεξάντλητη Πηγή Ενέργειας

Στον πλανήτη μας υπάρχει ένας φυσικός κύκλος ροής του άνθρακα μεταξύ της ατμόσφαιρας, των υδάτων και της γης (π.χ. σε δέντρα και φυτά καθώς και σε άλλες μορφές της βιομάζας). Η φυτική βιομάζα κατά την ανάπτυξή της δεσμεύει διοξειδίο του άνθρακα από το ατμόσφαιρα, μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης, η οποία τροφοδοτείται με ενέργεια απευθείας από τον ήλιο. Αποτέλεσμα της φωτοσύνθεσης είναι η έκλυση οξυγόνου απο τα φυτά.
Το διοξείδιο του άνθρακα που απορροφάται από τη βιομάζα απελευθερώνεται, στη συνέχεια, στην ατμόσφαιρα είτε από την αποσύνθεση της οργανικής ύλης ή από τη χρήση της για τροφή και παραγωγή ενέργειας. Συνεπώς αφού το διοξείδιο του άνθρακα που έκλύεται από τη καύση της βιομάζας, είναι ίδιο με αυτό που είχε αρχικά απορροφηθεί για την ανάπτυξη της, η ενεργειακή χρήση της βιομάζας είναι ουδέτερη ως προς τις εκπομπές άνθρακα.
Αυτό, δηλαδή, που λένε διάφοροι ότι η καύση της βιομάζας επιβαρύνει με διοξείδιο του άνθρακα την ατμόσφαιρα (όπως π.χ. η καύση του πετρελαίου), δεν είναι αληθές, γιατί η βιομάζα για την ανάπτυξη της έχει ήδη απορροφήσει την ποσότητα αυτή άνθρακα. Αυτή, λοιπόν,είναι και η βάση της λογικής που θεωρεί την ενεργειακή χρήση της βιομάζας ως κλιματικά ουδέτερη, άρα και ως μια από τις πιο σημαντικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σήμερα.

Πηγή(http://www.biomassenergy.gr/articles/technology/c124-environment/3253-h-biomaza-ta-dash-kai-o-kyklos-toy-anthraka)



Πόστερ που δημιουργήσαμε στην ομάδα μας με τα παιδιά

Στη διάρκεια του σχολικού έτους δημιουργήσαμε πόστερ για τη Βιομάζα με τους μαθητές μας.
Σας τα παρουσιάζουμε!!!

Σε μία από τις πρώτες συναντήσεις μας πριν γνωριστούμε  αναφερθήκαμε στις ανθρώπινες αξίες και τη σημασία τους. Τονίσαμε την ανάγκη της συνεργασίαςκαι του σεβασμού και φυσικά δημιουργήσαμε πόστερ για όλα αυτά.




Επίσκεψη στο Ε.Μ.Π.

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013 με την περιβαλλοντική ομάδα "Πράσινη Ενέργεια από Βιομάζα" του 17ου ΓΕΛ Αθηνών επισκεφθήκαμε το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Μας υποδέχθηκε ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Σωτήριος Καρέλλας , ο οποίος μας ξενάγησε στους χώρους του Εργαστηρίου και πραγματοποίησε Πειραματική Επίδειξη καύσης Βιομάζας. Στη συνέχεια παρουσίασε με ιδιαίτερα ελκυστικό τρόπο θέματα Βιομάζας, Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Το ενδιαφέρον όλων ήταν υψηλό και καταγράφεται ως θετική εμπειρία για τους συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες. Επιπλέον με πρωτοβουλία του κ. Καρέλλα δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές και στις μαθήτριες να ενημερωθούν για τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του Ε.Μ.Π. και ιδιαίτερα της σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών.











Eνεργειακές Καλλιέργειες

Οι Ενεργειακές Καλλιέργειες είναι καλλιεργούμενα ή αυτοφυή φυτά, παραδοσιακά ή νέα, τα οποία παράγουν βιομάζα ως κύριο προϊόν, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους ενεργειακούς σκοπούς, όπως Παραγωγή Θερμότητας και Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας, Παραγωγή Υγρών Βιοκαυσίμων.

Παραδοσιακές Καλλιέργειες των οποίων το τελικό προϊόν θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας και βιοκαυσίμων. Βιβλιογρ. (ΚΑΠΕ)

Ελαιοκράμβη


Ηλιανθός

 

Γλυκό Σόργο


Ευκάλυπτος


Αραβόσιτος




 

Ψευδακακία

 

Μισχανθός

Αγριαγκινάρα