Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Βιοενέργεια- Ανεξάντλητη Πηγή Ενέργειας

Στον πλανήτη μας υπάρχει ένας φυσικός κύκλος ροής του άνθρακα μεταξύ της ατμόσφαιρας, των υδάτων και της γης (π.χ. σε δέντρα και φυτά καθώς και σε άλλες μορφές της βιομάζας). Η φυτική βιομάζα κατά την ανάπτυξή της δεσμεύει διοξειδίο του άνθρακα από το ατμόσφαιρα, μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης, η οποία τροφοδοτείται με ενέργεια απευθείας από τον ήλιο. Αποτέλεσμα της φωτοσύνθεσης είναι η έκλυση οξυγόνου απο τα φυτά.
Το διοξείδιο του άνθρακα που απορροφάται από τη βιομάζα απελευθερώνεται, στη συνέχεια, στην ατμόσφαιρα είτε από την αποσύνθεση της οργανικής ύλης ή από τη χρήση της για τροφή και παραγωγή ενέργειας. Συνεπώς αφού το διοξείδιο του άνθρακα που έκλύεται από τη καύση της βιομάζας, είναι ίδιο με αυτό που είχε αρχικά απορροφηθεί για την ανάπτυξη της, η ενεργειακή χρήση της βιομάζας είναι ουδέτερη ως προς τις εκπομπές άνθρακα.
Αυτό, δηλαδή, που λένε διάφοροι ότι η καύση της βιομάζας επιβαρύνει με διοξείδιο του άνθρακα την ατμόσφαιρα (όπως π.χ. η καύση του πετρελαίου), δεν είναι αληθές, γιατί η βιομάζα για την ανάπτυξη της έχει ήδη απορροφήσει την ποσότητα αυτή άνθρακα. Αυτή, λοιπόν,είναι και η βάση της λογικής που θεωρεί την ενεργειακή χρήση της βιομάζας ως κλιματικά ουδέτερη, άρα και ως μια από τις πιο σημαντικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σήμερα.

Πηγή(http://www.biomassenergy.gr/articles/technology/c124-environment/3253-h-biomaza-ta-dash-kai-o-kyklos-toy-anthraka)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου