Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Τηλεθέρμανση κατοικημένων περοχών

Τα συσσωματώματα βιομάζας είναι ένα καύσιμο αποτελούμενο από ξύλο,


Συσσωματώματα Βιομάζας απαλλαγμένο από κάθε υγρασία, συμπιεσμένο σε μικρούς κυλίνδρους χωρίς καμιά προστιθέμενη συγκολλητική ουσία. Κατασκευάζονται από τα βιολογικά παραπροϊόντα της γεωργίας, της δασοπονίας και της βιομηχανίας ξύλου και είναι ένα οικονομικά αποδοτικό μέσο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τα συσσωματώματα διαμορφώνουν έναν σημαντικό φυσικό πόρο που συμβάλλει στο μελλοντικό ανεξάρτητο ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.
 Πώς χρησιμοποιούνται για θέρμανση; 
Λόγω της κυλινδρικής φόρμας, της στιλπνής επιφάνειας και του μικρού μεγέθους, τα συσσωματώματα συμπεριφέρονται όπως ένα υγρό, διευκολύνοντας την μεταφορά τους και την αυτόματη τροφοδοσία του λέβητα ή της σόμπας-θερμάστρας συσσωματωμάτων. Η τροφοδοσία της εγκατάστασης μπορεί να γίνει είτε με συσκευασίες σάκων 15 kg είτε με μεγάλες συσκευασίες 500-1.000 ατόμων. Η υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και η ευκολία της χρήσης καθιστούν αυτό το φυτικό και περιβαλλοντικά ασφαλές καύσιμο κατάλληλο , ενδεικνυόμενο για χρήση σε κάθε μεγέθους αυτόματα συστήματα θέρμανσης.

Μέρη του συστήματος

Μια εγκατάσταση συστήματος καύσης συσσωματωμάτων για κεντρική θέρμανση, αποτελείται από τα παρακάτω μέρη:
  1. Λέβητας και καυστήρας
  2. Αποθήκη καύσιμης ύλης
  3. Σύστημα τροφοδοσίας
  4. Κεντρικό ρυθμιστικό μηχανισμό
  5. Σύστημα παραγωγής ζεστού νερού θέρμανσης
Τηλεθέρμανση
Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, τα συσσωματώματα χρησιμοποιούνται ευρέως εδώ και πολλά χρόνια, αντικαθιστώντας το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα στο περιβάλλον και στην οικονομία τους. Κεντρικές εγκαταστάσεις συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης, ή μόνο κεντρικής θέρμανσης με δίκτυα τηλεθέρμανσης οικισμών, είναι εφαρμογές που πολύ σύντομα θα φτάσουν και στην χώρα μας.

Πηγή βικιπέδια 

Αμύνταιο: Τηλεθέρμανση από βιομάζα και βιοαέριο

Αναρτήθηκε: 29.01.2013
-_1_~1Την επέκταση του δικτύου τηλεθέρμανσης σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα  με παραγωγή ενέργειας από βιομάζα και βιοαέριο δρομολογεί ο Δήμος Αμυνταίου, εξασφαλίζοντας ενεργειακή επάρκεια  για 4.000 επιπλέον νοικοκυριά.
Το νέο δίκτυο θα χρηματοδοτηθεί κατά 80% από το ΕΣΠΑ και κατά 20% από ίδιους πόρους του δήμου και αναμένεται να καλύψει πλέον τις ανάγκες θέρμανσης όλου του δήμου για θέρμανση, καθώς ήδη 1500 νοικοκυριά σε  Αμύνταιο, Φιλώτα και  Λεβαία καλύπτονται από το δίκτυο τηλεθέρμανσης της ΔΕΗ, η οποία εκτός νομού Φλώρινας τροφοδοτεί την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα.
Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Αμυνταίου Ιωακείμ Ιωσηφίδη στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο δήμος φιλοδοξεί να είναι ο πρώτος που θα έχει τηλεθέρμανση σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Άμεσα ξεκινούν οι μελέτες, ενώ το έργο προωθείται για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Για την παραγωγή ενέργειας θα χρησιμοποιηθεί βιομάζα από τα υπολείμματα αγροτικής παραγωγής και βιοαέριο από κτηνοτροφικές μονάδες, πρόκειται δηλαδή για πρώτες ύλες που υπάρχουν σε μεγάλη επάρκεια στην περιοχή και που μέχρι σήμερα μένουν ανεκμετάλλευτες. Για την υλοποίηση του έργου θα γίνει διεθνής διαγωνισμός.
Στις 22 και 23 Φεβρουαρίου ο δήμος πραγματοποιεί διημερίδα για το θέμα στο Αμύνταιο και με τη συμμετοχή δημάρχων πόλεων που έχουν εφαρμόσει αντίστοιχα συστήματα παραγωγής ενέργειας και λειτουργίας αντίστοιχου δικτύου τηλεθέρμανσης.

Ετικέτες:  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου